söndag 27 december 2015

Det är för- och nackdelar med det mesta

Jag stretar på med redigeringen. Det var mer att göra än jag trodde. (Nej, det var exakt som jag anade - att det skulle vara massor att redigera.)

Vet inte om det är bra eller dåligt att jag utvecklats i mitt skrivande det senaste året. Bra såklart. Men nackdelen är att jag hittar massor av saker som måste ändras och det tar tid och ork.

Fast fördelen med det är förstås att jag har möjligheten att förbättra manuset ännu lite till. Det kommer mina potentiella läsare att bli glada över. Fast de kommer inte tänka på det, när man läser en bok förutsätter man att den är välskriven. Allt annat är en besvikelse. Måtte inte min bok upplevas som en besvikelse!


onsdag 16 december 2015

Redigering pågår

Jag påbörjade redigeringen igår, och fortsatte idag. Det känns rätt så bra. Bättre och mindre jobbigt än vad jag trodde. Och samtidigt inser jag att det finns en massa att jobba på. En jädra massa! Men det är ganska kul att redigera. Och ja, jag har utvecklats sedan jag senast skrev på det manuset. Något jag visste att jag skulle göra. Jag ser det som något positivt.

Mindre bra är att jag har suttit för långa stunder åt gången. Handen vill inte samarbeta längre nu. Måste bli bättre på att ställa ugnsklockan på 20 minuter för att pausa ofta. Hur jäkla svårt är det?!


tisdag 15 december 2015

Åh. Åh. Åh. Åh!

Idag började redigeringsarbetet. The Redigering.
Och ja, där fanns saker att redigera minsann. (Som jag misstänkt.)

I kapitel två klippte jag bort halva kapitlet. Eh …? Sen hann jag inte så mycket mer. I morgon ska jag börja direkt, och vara fokuserad på det. Idag har jag fått ägna en hel del tid och koncentration på att skriva presentationstext.

I morgon behöver jag bara redigera och … titta på omslags-förslagen som kommit nu ikväll! Oh My God så kul och svårt och häftigt och overkligt! Wow! Och de är så … olika.

Tur att man inte lider av ambivalens. Inte det minsta. Alls.


Det går framåt så sakteliga

Idag har förläggaren och jag enats om en kort presentationstext, som ska vara med i kataloger etc.
Det tog några vändor fram och tillbaka, men nu har vi en text som jag tycker känns riktigt bra. Skönt. Och kul och spännande!

Snart (hoppas jag) kommer jag få se förslag på omslaget. Det ska bli riktigt roligt och spännande. (Och konstigt och läskigt … tänk om jag inte alls gillar det?! Jobbigt …) Tur att jag har kunnigt folk omkring mig.


måndag 14 december 2015

Jobbigt att vara jag ibland, del xxx

Vissa små fåniga saker stressar ibland skiten ur mig. Som tex att behöva logga in på Telias webmail.

Idag var ett sådant tillfälle. Behövde verkligen, verkligen kolla mailen, men den strulade både på datorn och i telefonen. Skickar sms: Hjälp mig! (Maken är min it-guru). Han svarar: Kolla webmailen, hinner inte hjälpa dig nu, och så en puss-emoji. Klart slut, sluta stör.

JAHA. Kolla webmailen. HUR DÅ??? HUR DÅ?! HUR HUR HUUUUUUUUR? När jag är hungrig blir allt ännu värre. Mycket mycket värre.

Då ska det där krångliga password-eländet letas fram och det kan ligga precis var som helst … Ni kanske har sett bilder på mitt arbetsrum? Tänk er det stökigaste tonårsrum upphöjt till … hundra?

Nåväl. Hyperventilerade ett tag och tog sedan fram en pärm. Och där satt pappret! Gissa om jag känner mig ordningsam! Nu gällde det bara att hoppas att alla kluriga siffror och bokstäver fortfarande gällde … Det gjorde de.

Jag hade fått ett mail och allt är lugnt.

Och jag har skickat ett meddelande till Telia att de kan bortse från min förra fråga.

Nu ska jag äta lite.


lördag 12 december 2015

Att lära känna karaktärerna

Samtalet med redaktören gick bra. Hon berömde mig språkmässigt. Däremot behöver jag tänka mer på begreppet Show - don´t tell. Jag behöver komma närmare mina karaktärer, lära känna dem, och göra dem lite mer olika varandra.

När jag skrivit några sidor om var och en av huvudkaraktärerna ska jag skriva om manuset. (Ouff.)

Därefter ska hon läsa igenom det igen, komma med handfasta råd och synpunkter (hoppas jag!) och efter det ska jag göra de ändringar hon föreslagit. Ungefär så tror jag vi sa. Eller, hon sa och jag lyssnade och instämde.


fredag 11 december 2015

Morgonstund har guld i mund


Fredag, och det regnar inte! Inte än i alla fall.
Sent igår kväll fick jag iväg bilderna till förläggaren. I eftermiddag ska jag bli uppringd av redaktören, för att diskutera lite ändringar, tror jag. Enligt förläggaren tycker redaktören att det språkliga är väldigt bra. (Och jag tolkar det som att det dramaturgiska samt persongestaltningen lämnar en del att önska.)

Det kommer bli en del jobb i jul. Det är jag inställd på och ser fram emot. (För jag förväntar mig handfasta råd från redaktören. Hey! Jag är nybörjare på det här. I need help!)

Vet ni, det här att debutera kan vara bland det roligaste jag varit med om. Och då har vi knappt satt igång än!


torsdag 10 december 2015

Trevlig nobeldag på er!

Här öser regnet ner, från sidan … Inget ovanligt när man bor nära Göteborg. (Jag vill flytta till Stockholm. Även om det händer att det blåser och regnar även där.)

Idag SKA jag få iväg bilderna till förläggaren. (Det tar emot och jag har kommit på varför. Jag gillar inte att se mig själv på bild.)

Det är vecka 50 nu och enligt tidsplan… (Jag vet inte hur mycket jag får lov att berätta?!) Men det borde hända lite grejer nu snart.

Under tiden passar jag på att läsa. Ska ägna tvättstugan lite uppmärksamhet också. Och så ska jag ta hand om hundvalpen jag är dagmatte åt ibland. Söta lilla Svea!


onsdag 9 december 2015

Mellandagar, eller lugnet före stormen?

Redaktören läser mitt manus just nu, och jag väntar på hennes synpunkter (eller sågningar?) för att börja stryka och skriva om ... Det kommer bli några hektiska veckor innan jag ska lämna in manuset till förläggaren.

Just nu är självförtroendet lite lågt. Men det kanske beror på att jag är rastlös.

Ska kanske ta och titta på bilderna, och bestämma vilka förlaget ska få använda sig av och vilka som kan passa bra i svartvitt.

(Det är inte så att det saknas saker att göra. Golv kan dammsugas, fönster putsas, skåp och lådor rensas. Och så vidare. Men jag väljer att vara lite otålig och rastlös istället.)


tisdag 8 december 2015

Pressbilder tagna

Jag har blivit fotograferad och resultatet får ni ta del av så småningom.

Just nu håller formgivaren på att ta fram förslag till omslag och jag är grymt nyfiken på att se hur det ser ut! (Min kommande bok ska få en framsida!) Eller hur de ser ut, jag kommer få tycka till, och säga nej om jag inte tycker om.

Samtidigt håller redaktören på att läsa igenom manuset för att återkomma med synpunkter som jag ska arbeta med. Och här är jag lite nervös just nu. Tänker att jag inte kommer klara det! (Är det nu det uppdagas att jag inte alls kan skriva? Att jag bara haft tur, och egentligen är en bluff …)


söndag 6 december 2015

Nu har jag även fått en redaktör

Jag har fått en redaktör! Fick ett mail i torsdags när jag åkte till Stockholm … så himla kul och spännande! (Och overkligt - att detta händer mig?!! Både förläggare och redaktör. Wow!)

Hon ska läsa och komma med synpunkter på texten. Älsklingar ska dödas. Tema och röda trådar ska plockas fram. Typ. Med lite (rätt mycket) jobb kan det kanske bli en riktigt bra story. Hoppas jag!

Ouff.


onsdag 2 december 2015

Nu är vi igång!

Idag har jag pratat med min jättetrevliga förläggare! Hon gick igenom vad som ska göras och vad som kommer hända. En redaktör ska utses och h*n ska ta kontakt med mig för att arbeta färdigt med romanen innan korrekturläsaren tar vid. Därefter ska jag läsa och godkänna. Sedan ska en sättare (tror jag) sätta boken. Och jag ska läsa och godkänna sättningen (tror jag det heter).

En himla massa läsning av boken kommer det att bli. Jag som änna är färdig med den.
Trodde jag ja.  

En formgivare ska göra omslaget också. Ganska snart. Pressbilder får jag fixa själv. Och bör fixa ganska snart. Gärna utomhus. (Tur jag har en bra kamera och en dotter som är duktig på att fotografera!)

Vi är igång och det är så himla spännande!

Lägg den 21 maj på minnet, det är då boken kommer ut.


Livet blir lättare när solen skiner

Igår var det underbart väder. Jag passade på att slänga ut de sista tomatplantorna från växthuset och tömma krukorna på jord. Nu ser det hyfsat städat ut på altanen och i växthuset.

Efter röjandet gav jag mig ut och sprang. Nästan 6,2 km blev det och det är längsta rundan jag sprungit på kanske 20 år! Omåttligt stolt och glad var jag efteråt. Och taggad - längtar redan till nästa gång! Mina nya löparskor är fantastiska att springa i, så himla sköna.

Idag regnar det, men jag passar söt liten hundvalp så livet känns rätt okej även idag.