söndag 5 januari 2025

Redigeringsprocessen, så här långt (rörigt och ofärdigt)

Jag har lite smått börjat inse varför man bara ska flödesskriva i första utkastet, (och här skulle själva insikten förklaras - men den har jag glömt ... fast jag har den i huvudet, men kan inte få ner den i skrift. Det är som när man har ett ord på tungan, man vet vad man vill säga men man kan inte formulera sig.) 

Never mind, huvudsaken är att jag flödesskriver bättre och mer nästa gång, för i redigeringen kommer det att åtgärdas (vad det nu är jag tänker på ...) Något med övergripande helhetssyn, tror jag. 

 

1) Skriv berättelsen, med alla personer och händelser. Strunta i detaljer och FÖR GUDS SKULL, gå inte tillbaka! Ha ett block eller dokument för framtida redigeringsrundor, där idéer mm skrivs ner. Detta insåg jag i redigeringsvända tre, tror jag. Allt petande och pillande i manuset är förödande!

2) Läs igenom väldigt snabbt för att strukturera upp kapitlen. Skriv med några få ord vad de handlar om. 

För att i nästa steg:

  • Hitta felaktiga och/eller orimliga saker. Ska jag i detta skede få in ändringarna jag har i blocket, eller ska det vänta lite? (Sov på saken.)
  • Kronologin? 
  • Luckor? 
  • Upprepningar? (Ska dessa tre punkter göras innan eller efter ändringarna från blocket? Sov även på den saken!)
  • Fila på personligheter och dialoger
  • ÄNDRA INTE för mycket i själva texten, skriv noteringar i block/dokument. (Här får jag nog återkomma med vad tanken är mer exakt. Om det går att vara exakt? Jag behöver pröva mig fram mer!) Fem minuter senare fattar jag inte vad det är jag menar. Jag är nog lite för trött för det här just nu. Sov, Agneta!
  • Läs igenom igen och kanske gör några av ändringarna som står i blocket. Och tänk över dramaturgin och tidslinjen. Håller den? Är den rimlig?
  • När behöver jag fila på personligheter och dialoger?

 

(Är i skrivande stund väldigt trött. Vilket säkert märks ...)


Men något jag tror att jag har lärt mig: Nästa gång jag påbörjar manus ska jag ha ett lite tydligare synopsis att utgå ifrån, än vad jag hade den här gången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar