lördag 7 september 2013

Redigering nu då - hjälp!

I min förra vända (med förra manuset) fick jag lite tips på hur ni andra som skriver gör. Jag vill minnas att jag först ska läsa igenom texten en gång och efter det läsa igen och börja göra anteckningar (eller rent av göra ändringar direkt?).

Jag kan erkänna att jag inte är jättesugen på att börja läsa igenom texten. Tänk om jag inte gillar den. Tänk om jag tycker att allt jag skrivit är dåligt eller att en massa saker måste ändras på. Tänk om jag rent av dissar den?

Så hur gör jag nu då? Eller rättare sagt, hur gör ni andra?
'

5 kommentarer:

 1. Jag brukar alltid låta ett färdigskrivet manus få vila före redigering. Ta paus och läsa efterlängtade romaner. Fräscha till ögonen så att de faktiskt ser vad som är bra och inte.

  Standard är nog att skriva ut manus och läsa igenom med penna i hand. Föreslå strykningar, sätt frågetecken, skriv "mg" för mer gestaltning. Såna grejer. Sen öppnar du datorn och börjar pula.

  Du kommer tycka att vissa grejer är dåliga. Du kommer bli kär i vissa avsnitt på nytt. Men var inte nervös. Det är din text och du älskar den: därför förtjänar den att bli så bra det bara går! Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Jag upprepar rådet från sist: låt manuset ligga några veckor innan du tittar på det igen. Sedan: läs igenom. Gör anteckningar i marginalen om vad som skaver. I nästa vända gå in och ändra. Se till de övergripande sakerna först, sedan de mindre detaljerna. Mitt tips är att lsa på lite om redigering, då det är för mycket för ett kommentarsfält.
  Och grattis igen! Jättebra jobbat!

  SvaraRadera
 3. Vilse: Jag borde nog ta och läsa något annat ja.
  Tack!

  Kati: Tack! Ska googla och läsa på :)
  De första sidorna, typ halva boken, har vilat sedan juli. Räcker det?

  SvaraRadera
 4. Jag läser igenom hela manuset en gång utan att kladda i det. Helst i ett svep och på samma dag. Antecknar saker som är konstiga/felaktiga i ett anteckningsblock bredvid. Tex. personer som dykt upp i början av manuset men sedan försvunnit, partier som går för snabbt/för långsamt etc. Sedan gör jag en "vanlig" genomläsning med rödpennan i högsta hugg och till sist ändrar jag i datorn. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Charlotte C: Tack för tips!

  SvaraRadera