fredag 11 augusti 2017

Vad bör man inte missa i Madrid?

Jag fick den frågan i en kommentar och tänker att jag skriver ett eget inlägg som svar.

Min första spontana tanke är: Jag vet inte! Sedan kommer jag att tänka på Plaza Mayor, ett stort och välkänt torg som man bara måste besöka. Det står någon staty mitt på torget av en betydelsefull gubbe på en häst (och här skulle jag kunna briljera genom att googla lite, men orka ...)

Torget är väldigt trevligt! Fullt med uteserveringar och folk och fina fasader. Trevlig både dag- och kvällstid.

El Retiro-parken är vacker att promenera i. Någonstans mitt i finns en fantastisk rosenträdgård, väl värd ett besök! (Gav mer än botaniska trädgården måste jag säga.)

Kungliga slottet "måste" man kanske också se, men man kan lika gärna vara utan. (Jag är inte jätteintresserad av kultur, är lycklig bara att traska omkring och titta på hus och människor och en och annan butik.)

I övrigt tycker jag att man ska promenera mycket. Gärna i Centro och La Latina (de lite äldre delarna) men även i övriga centrala delar. Madrid är en väldigt trevlig och mysig stad, bitvis grön och lummig och full med vackra gamla hus!

Puerta del Sol är ett stort torg som är trevligt att besöka. Gran Via måste man också uppleva - shoppinggatan med sina många vackra byggnader, där Metropolis tak är det mest fotograferade av alla (tror jag).

Promenera bland de höga träden längs Paseo del Prado.

Mina absoluta favoritkvarter hittar man längs Calle de las Huertas och Plaza del Angel.

Madrid har något som jag inte kan sätta fingret på riktigt ... och hur mycket jag än försöker sätta ord på känslan så går det inte. Den saknar pulsen som finns i Barcelona, och som gör att det inte känns som en huvudstad, samtidigt har den något mycket trevligare än alla andra huvudstäder jag besökt ... Jag tror att jag måste tillbaka fler gånger för att komma på vad det är jag försöker förklara.

Att det vimlar av trevliga restauranger (dessutom mycket prisvärda) gör inte saken sämre.

Madrid är helt klart ett av mina favoritresmål som jag hoppas jag får besöka igen. 

1 kommentar:

  1. Stort tack för din recension av Madrid! Jag bara måste dit! Vackra hus, lite grönska och bra restauranger räcker för mig. Puls blir mindre viktigt :)

    SvaraRadera