lördag 31 augusti 2024

Frågor jag ställer mig själv

 Hur redigerar jag bäst? 

  • Skriver i ett block? Alltså använder papper och penna.
  • Skriver i ett dokument på datorn? 
  • (Eller både och, för säkerhets skull?)
Inlägget kan komma att uppdateras med fler frågor och funderingar, och kanske med svar så småningom.

Jaha … och nu …?

Efter förra inlägget (länk) där jag våndades lite började det hända saker ... För att göra en lång historia kort: Jag har fått låna mammas skrivare och kommer kunna skriva ut manuset när det är dags att titta igenom det. Hurra! 

Men innan skrivrutiner är på plats och gud vet vad - tur att jag är gift med en it-tekniker - ska jag gå igenom manuset och kanske numrera och "namnge" alla kapitel. Eller snarare skriva en kort beskrivning, för att lättare få dem i rätt ordning. Har ingen aning om det är rätt sak att göra men jag testar. Jag behöver få en överblick. 

Får testa mig fram helt enkelt. 

Ibland längtar jag tills jag är lite mer rutinerad (författare!) och vet hur man ska göra det här.


torsdag 29 augusti 2024

Och skrivarvånda ...

Hej på dig tvivel! Hatar när ovälkomna tankar tar mitt känslocentrum i besittning och solkar ner mitt bräckliga självförtroende. (Borde jag lägga ner författardrömmen?! VEM tror jag att jag är? Tror jag att jag är någon? Och tror jag verkligen att just jag ska kunna bli författare? [hånskratt])

Kanske är det struktur jag behöver?
  • Klargöra vad varje kapitel handlar om
  • Bestämma i vilken ordning de ska komma
Ja, undrar om det inte får bli så. Tidsödande och tråkigt men nödvändigt. Tror jag. 
Och risken är stor att jag fastnar i varje kapitel för att pilla lite. 

Jag får se det som "lärpeng" i form av tid.

Önskar att jag hade en skrivare. Och att det inte vore slöseri med papper att skriva ut manuset i onödan.

Men först kanske jag måste ha en extra kopp kaffe till? 

måndag 26 augusti 2024

Då var det vardag igen

Jag har hunnit jobba lite i butiken redan och idag var det dags att vikariera i skolan igen. Imorgon blir det halva dagen i skolan och halva i butiken. Jag kommer nog vara trött imorgon kväll. Men kul att få göra lite olika. Väldigt kul faktiskt. Tills jag kommer på vad jag vill bli ... 

Apropå att inte veta vad jag vill: Författardrömmen lever vidare, åtminstone ibland. Men igår började allt kännas rörigt och motigt och lite tråkigt. Fast jag antar att det hör till, och att det är en del av skrivandet. Hoppas det.


tisdag 13 augusti 2024

Mer Madrid

Två kvällar med god mat, bubbel och drinkar, och två dagar med promenader, butiker och olika vackra vyer. Madrid är en väldigt grön stad. Inte bara parkerna, utan även väldigt många gator har prunkande träd. Fler storstäder skulle behöva ta efter.

Lite för mycket folk för mig på Gran Dia och på torgen och i butikerna. Men nu var det ett födelsedagsbarn som fick lov att bestämma vart vi skulle gå och vad vi skulle titta på.

En bit in på eftermiddagen behövde vi skugga, något svalkande att dricka och utsikt över Madrids takåsar. Ska försöka komma ihåg att ha med en utsiktsbild i nästa inlägg.

På kvällen tog vi med champagne, ishink med is och fyra glas och gick i långsam takt till El Retiroparken. Det var för varmt för att röra sig överhuvudtaget. Men vi skulle till parken för att skåla! Vi orkade inte gå särskilt långt in i parken, vilket var lite synd med tanke på rosenträdgården en bit in. Får bli en annan gång. Inte helt otänkbart att syrran och jag återvänder till Madrid. Så många butiker vi inte var i, och så många vyer vi inte tog in. Nästa gång ska jag tvinga henne med till saluhallen. Den är fin och trevlig och där finns en massa gott att köpa.

Men jag behöver inte besöka staden i juli någon mer gång. Våren är nog mer min årstid. Och jag ska inte åka dit med trasig mage heller, men det är ett helt annat inlägg - som inte kommer att skrivas. 


Underbara Madrid!

Som jag skrev om i tidigare inlägg (länk) åkte vi till Madrid några dagar för att fira min syster som fyllde 50.

Vi mötte upp min syster och svåger i Alicante och tog snabbtåget till Madrid. Hon blev bra överraskad, syrran! Tåget var en bekväm och häftig upplevelse genom det öppna landskapet.

Vi bodde på hotell inte långt från tågstationen Atocha, men det var inte den stationen vi gick av vid när vi kom fram. Därifrån fick vi ta en Uber, vilket gick smidigt och bra. Via en vinlunch i affärsdistrikten. (Däremot åkte vi hem från Atocha två dagar senare.) 

Hotellet låg i samma område som maken och jag varit i förut så vi kände igen oss och hittade överallt utan problem. Så härligt att känna sig hemma.

Det blev många steg. Vi ville såklart se Plaza Mayor och Puerta del Sol, El Retiro-parken och naturligtvis de kända byggnaderna vid Gran Via.


På själva födelsedagen (dagen efter att vi kom dit) sov födelsedagsbarnet lite längre än oss andra ... Per och jag hann därför ta både en promenad och inta frukost i form av cappuccino och croissant på ett café. Senare blev det lite mer frukost på ett annat ställe, alla fyra. 


Dagen tillbringade syrran och jag tillsammans i butiker och våra respektive gick på eget håll för att reka parken för kvällens intag av champagne. Vi sågs dock vid något tillfälle, när de drack drinkar på en takterass vid Puerta del Sol och vi råkade passera nedanför. Det blev en farligt god Moscow Mule med utsikt över takåsarna. Det här var en varm dag och min mage gjorde lite ont, men det var bara att bita ihop och se till att syrran fick en bra födelsedag.


Fler bilder i nästa inlägg.

lördag 10 augusti 2024

Semestern 2024

Bilresan ner till Spanien gick bra. Vi kom iväg ca 04:30 på fredagen och var framme vid 23 kvällen därpå. Det var en del trafik både i Tyskland och Frankrike, framförallt i Lyon där vi leddes ut på mindre vägar. Dock inte lika små som 2022 när vi helt plötsligt åkte på en pytteliten enkelriktad väg - mot trafiken. Charmigt och mysigt att få se annat än motorvägar.

I mitten av juni är det fortfarande väldigt behagligt väder. Vissa kvällar var det så kyligt att jag behövde min munkjacka (min älskade Aqua Limone-tröja som jag drömt om att äga sedan 80- eller 90-talet). Havet kändes kallt första gången vi badade (ja, jag är badkruka). 

Vi fick en del molniga och mulna dagar i juni, vilket jag uppskattade väldigt mycket - att slippa solkräm. De första veckorna tog vi ganska många promenader mitt på dagen, och inte bara tidigt på morgonen. 

Vi har ätit massor av goda ostar och lufttorkad skinka. Druckit tinto de verano (rött vin och Fanta citron, eller - med fördel faktiskt - Mercadonas egen citronläsk). Det har även blivit en del Cava och lite vitt vin. På vår älskade takterass. På bilden följer vi en av EM-matcherna.

Bild från en av alla morgonpromenader. Älskar den här ljusa grusvägen, älskar att gå här när solen precis går upp. Dels är det väldigt vackert, dels är det oerhört skön temperatur (i juni var det så svalt som 18° på morgonen).

Tyvärr har min hälsena bråkat den här sommaren, varit öm och stel, så jag har inte vågat gå lika ofta som jag velat, och inte heller kunnat springa. Men det kommer väl fler somrar. Att gå långsamt som jag gjorde sista veckorna fungerade dock rätt bra. Får kämpa på med mina djupa tåhävningar ett tag till (resten av livet troligtvis).

Fortsättning följer i kommande inlägg. Har bilder från Madrid som jag vill visa och även spara som minne för mig själv.