tisdag 8 maj 2012

Kan kapitel vara olika långa?

Måste varje kapitel vara lika långa? Eller kan ett kapitel vara flera sidor kortare än ett annat?

Kan man dela upp en och samma händelse i flera kapitel? Exempelvis en fest, eller en tillbakablick.

Alltså. Det här med att skriva en bok. Jag vet inte riktigt om det är min grej.
         .

8 kommentarer:

 1. ja, ja och ja.

  /Mia

  SvaraRadera
 2. oj, det blev fel..
  nej, ja och ja

  /Mia

  SvaraRadera
 3. Klart det är, du har ju kommit jättelångt. Jag ska försöka svara på dina frågor efter min förmåga:
  1.Ja, de kan absolut vara olika långa, faktiskt är det bra om de är det, det ger mer variation i läsningen, och dessutom är det ett bra sätt att påverka tempot i berättelsen.
  2.Ja, man kan dela upp en händelse i fler kapitel, tex kan du lägga in en slags cliffhanger precis när det är som mest spännande och se till att läsaren inte lägger ifrån sig boken utan fortsätter till nästa kapitel för att se hur det går.
  Prova att titta i några favoritböcker och se hur kapitellängden kan variera och vilken effekt det får. Titta också efter hur författaren avslutar kapitlen och ifall det får dig att vilja läsa vidare eller lägga boken åt sidan för att fortsätta nästa dag. Man lär sig mycket genom att studera andra, både det som fungerar och inte.
  Lycka till. Du fixar det här! :)
  Om du vill kan du ju spara kapitelindelningen till redigeringen, och koncentrera dig på att få berättelsen skriven från början till slut medan du har inspirationen på topp.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker absolut att kapitel kan vara olika långa. En fest skulle jag nog inte dela upp på flera kapitel men det kan man kanske göra...

  SvaraRadera
 5. Mia: Åh, vad bra att du ångrade dig! Tack för svaret :)

  Kati: Tack för långt och bra svar! Uppskattas! Det där med cliffhanger är bra. Men kanske svårt? Jag får nog ta det vid redigeringen tror jag.

  Nilla: Men om festen tar en oväntad (?) vändning kan man kanske dela upp den? Ja, det tror jag. Äh, jag får se.

  SvaraRadera
 6. Och jag skulle säga tvärtom, då; att det är bra om du håller kapitlen i ungefär samma längd. Då får du rytm på både skrivandet och sedan läsandet.
  Men jag tänker också att man faktiskt gör som man vill. Det som känns bra blir ofta det också.

  SvaraRadera
 7. Om det händer något oväntat på festen som skakar om hela sällskapet kan man mycket väl dela upp det och använda sig av en cliffhanger tycker jag :) Jag gillar cliffhangers. :) det behöver ju inte alltid vara så dramatiskt heller, Ibland kan det bara vara att ställa en fråga som läsaren vill ha besvarad. NU!

  SvaraRadera
 8. Jo, festen kan du dela upp, så länge det inte blir långrandigt ;) Jag tror nog att det här är din grej =)

  SvaraRadera