söndag 29 mars 2015

Lyckan är en trädgård!

Läste något klokt för några år sen, minns inte ordagrant men ungefär så här:

Vill du vara lycklig ett halvår, bli förälskad. Vill du bli lycklig för evigt, skaffa en trädgård.

Det ligger något i det. Jag annonserade efter en kompost i en köp-byt-sälj-grupp på Facebook och fick napp nästan direkt! Så nu är jag en kompost rikare! Den är fylld med småpinnar och kvistar och lite annat trädgårdsavfall.

Älskar det här att ha ett eget kretslopp! Att våra matrester förvandlas till något näringsrikt som kan blandas ner i jorden.

Med matrester menar jag främst fruktskal och grönsaksrens. Det mesta av de tillagade matresterna hamnar fortfarande i brun kompostpåse som hämtas av sopbilen. På sikt blir det kanske mer rester av lagad mat även i komposten. (Men tycker så synd om maskarna som ska behöva äta salt och kryddad mat.)

Är dock sugen på att testa att kompostera allt (som är okej att kompostera, alltså) - även räkskal. Men det tror jag är lite av en konst faktiskt. Och en enorm risk för stank. Men jag ser utmaningen och är sugen på att anta den! I värsta fall får jag göra om och göra rätt …

Så. Nu vill jag ha vårvärme och sköna dagar i trädgården. Och så vill jag köpa penséer och göra fint på altanen.


4 kommentarer:

 1. Animaliskt avfall ger fluglarver, men vist täck över ordentligt så går det nog. Lycka till, det är riktigt roligt och jag förstår inte att det inte är flera som har en kökskompost. "Kökskomposten" finns på Facebook och hoppas på flera följare (nystartad).
  www.youtube.com/watch?v=LBHutRx7SIE?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska testa i mycket liten skala och se, vill inte förstöra en fint fungerande kompost :)

   Radera
 2. Jag längtar efter att få sätta potatis och så alla mina fröer. Tulpanerna har kommit upp 7-8 centimeter så nu gissar jag att rådjuren snart kommer och äter upp dem. Visst här det härligt nu när man fortfarande kan inbilla sig att allt kommer att gro och växa precis som man vill. Den bistra sanningen med äckliga skadedjur, mysko bladsjukdomar och miljoner ogräs kan vi förtränga ett par månader till, va?

  SvaraRadera
 3. Tycker absolut att vi förtränger allt det tråkiga och äckliga!

  SvaraRadera