måndag 5 december 2011

Det här med Facebook

Jag känner lite hatkärlek när det gäller FB. Å ena sidan älskar jag att ha koll på avlägsna vänner och bekanta, och med avlägsna menar jag avståndsmässigt. Men å andra sidan ... så mycket trams och onödigheter! Och här inser jag naturligtvis att det handlar om tycke och smak. Det som andra tycker om kanske jag ogillar och tvärtom. Det finns säkert de som tycker att jag bara fånar mig och larvar mig med ironi och tvärtomspråk. De som inte kan läsa ironi tycker nog att jag är en hemsk människa!

Jag delar sällan med mig av musiklänkar och musikvideor och så. Tycker det är vansinnigt ointressant. Men jag har överseende med att vissa lägger ut en sådan någon gång ibland. Jag kan ju alltid scrolla!

Men vissa - och det är åt det här hållet jag vill komma - vissa lägger ut filmer/musik/annat tråkigt bjäfs heeela tiden! Och de har dessutom dålig smak.

Dessa vissa är inga som läser den här bloggen, utan är gamla klasskompisar till mig. Varför de lagt till mig förstår jag inte. Att de hittat mig är märkligt, eftersom jag bytt efternamn, men de har väl hittat mig via gemensamma vänner.

Är det ok att ta bort folk man inte vill vara vän med?

Hur resonerar ni andra?
       .

12 kommentarer:

 1. Det är väl klart att du kan ta bort de du inte vill vara vän med. Din sida är ju din och som irl så väljer man ju umgänge själv. Du bestämmer över dig å ditt.
  Tycker du att det är "pinsamt" att ta bort dem i efterhand så kan du ju alltid dölja deras flöde å uppdateringar.

  SvaraRadera
 2. Rensa! Menar jag! Inte bra att ha negativ energi! :)

  SvaraRadera
 3. Klart man kan ta bort vänner.
  Gafflan (oinloggad)

  SvaraRadera
 4. Alltid lika intressant att diskutera Facebook!

  Jag använder mig också mycket av ironi och jag har aldrig märkt att någon "inte fattat" men risken finns nog och då är jag nog illa ute :)

  Själv länkar jag musik varje dag. Jag brukar starta dagen med musik och då länkar jag till den låten. Blir nästan lite rädd nu när du skriver att du stör dig på sånt, haha! Nej men jag menar att jag trodde det var ganska harmlöst? Om någon inte är intresserad av låten så trodde jag att man helt enkelt inte bryr sig. Och om man märker att en person (som jag) lägger ut saker man inte gillar så kan man dölja inlägg från den personen.

  När jag var ny på FB hittade jag några gamla klasskompisar. Då det snart blev tydligt att alla gamla klasskompisar var vänner på FB så skickade jag förfrågan till alla i klassen. Eftersom jag egentligen inte umgås IRL med någon av dem så kändes det konstigt att bara vara vän med vissa så jag blev vän med alla. Och det för mig till din fråga.. är det ok att ta bort folk? Personligen skulle jag bara göra det om det hände något otrevligt, typ en konflikt eller någon kontakt som inte kändes ok alls. Eller om jag rensade hela listan och bara hade kvar släkt och nära vänner. Om jag gjorde en sån rensning skulle jag också meddela detta i en uppdatering först.

  Jag tycker nämligen det är en ganska stor grej att ta bort någon. Jag blev borttagen av en gammal klasskompis för någon månad sen och det sårade mig mer än jag vill erkänna. Vi hade ingen större kontakt på FB och vi känner inte varandra längre IRL. Detta till trots så känns det så konstigt att han tog bort just mig. Han fortsatte att ha kvar alla våra andra gemensamma klasskompisar och det verkar inte som han kände dem bättre än mig. Nej, det var faktiskt obehagligt att bli borttagen och kanske är det ingen big deal för vissa. De kanske bara tänker att "nej henne har jag inte så mycket kontakt med eller så mycket gemensamt med så jag tar bort henne". Men om man som han har typ 400 vänner och är vän med alla i gamla klassen utan nu just mig då känns det jäkligt skumt..? Jag kan inte ta det på något annat sätt än väldigt personligt och undra vad jag gjort/skrivit för att han ska bli så upprörd? Jag har faktiskt grubblat otroligt mycket på detta!

  Jag har ju också en hel del personer på min vänlista som jag inte har någon kontakt med eller som jag inte har så mycket gemensamt med men jag känner att det är helt ok för min del. Jag tycker nog det är mest obehagligt med de personer som aldrig skriver något för man vet ju liksom inte om de finns där eller ej.

  Sofia

  SvaraRadera
 5. Ja det är ok. Jag har tagit bort folk men har innan jag tryckte på knappen skrivit ett meddelande och förklarat varför jag gjort. Jag är jätte feg och vill inte bli ovän med någon. För mig har det funkat bra för liksom dig vill jag inte använda tid till det som känns helt onödigt
  Ta steget våga du vet ju att du berättat att din tid inte räcker.
  Lycka till

  SvaraRadera
 6. Ja, det är klart att det är. Du bestämmer över dig, bra va?:)

  SvaraRadera
 7. Det är helt ok, och det har jag redan gjort. För en del är ju så himla aktiva på Fejjan, och jag fick in en massa inlägg som jag inte var intresserad av alls, och de gjorde att jag missade dem som jag är intresserad av. Var helt enkelt tvungen.
  Så det är helt ok enligt mig.

  SvaraRadera
 8. MissC: Några har jag redan döljt och döljt så väl att jag blir förvånad varje gång de kommenterar eller gillar något hos mig! :)

  Gafflan: Bra!

  Sofia: Vi ser olika på saken helt klart, vilket självklart är helt ok! :) Jag tror inte att de här (två) gamla klasskompisarna är det minsta intresserade av mig och mitt liv egentligen, de vill nog bara ha så många vänner som möjligt. De delar aldrig med sig av sig själva - bara någon musikvideo lite då och då. Och jag tror inte att någon av dem gillat ett enda av mina inlägg heller när jag tänker efter. Rätt trist, tycker jag. De kommer nog att försvinna, vad det lider.

  Lisbeth: Fast det där kan jag tycka är ännu värre! Att rätt ut skriva att jag inte vill vara vän! Nä, hellre smyga ut bakvägen och göra minst skada. En fd kollega tog bort mig, medan vi fortfarande jobbade ihop! Jag blev inte besviken och jag tror det tog lång tid innan jag upptäckte det också. Och nej, vi har och hade inte mycket gemensamt ens när vi jobbade ihop.

  Trollpackan: Jag håller med du.

  SvaraRadera
 9. Mitt bästa jag: Förlåt, inte meningen att nonchalera dig! Tack för din kommentar, tänker nog så också... Behöver lite Feng Shui även på FB :)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att det är Ok att ta bort "vänner" från sin vänlista

  SvaraRadera
 11. Avaktiverade mig för ett tag sedan, kände ungefär som du. Men det har kommit lite åsikter från nära o kära om att jag fattas så jag gick in igen.

  Det första jag får se är en bekant som broderar ut om hur underbart det är att vara skild och att nu tagit tillbaka sitt efternamn igen. Hennes lilla tioåriga dottern kunde också läsa detta, och jag undrar hur hon känner när mamman skriver nedvärderande saker om hennes pappa.

  Men den bekantskapen kommer att gå fett bort. Helt klart...

  SvaraRadera
 12. Fruntimmer: Dålig stil att skriva så. Jag har inte min dotter som vän på FB, just för att jag vill kunna vara ironisk utan att det misstolkas av henne. Nu låter det kanske som att jag skriver elaka saker, det gör jag inte, men ändå, vi måste inte vara vänner på FB känner jag.

  SvaraRadera