lördag 15 december 2012

Låta barn få ta del av hemskheter?


Apropå dödsskjutningen igår. Jag hörde på Ekot för en timme sen om en familj som blev intervjuad. Deras son (fem eller sex år, tror jag) hade hört några av skotten, men inte fått veta vad det var. Han trodde att det var en brandövning och någon som hamrade ...

Föräldrarna hade inte berättat för honom vad som hänt och visste inte om de skulle berätta ... Är det så klokt, tänker jag? Är det inte bättre att berätta vad som hänt och försöka förklara, så gott man nu kan förklara något sådant?! Men pojken kommer ju ändå att få reda på det! Det måste ju visas på tv, i tidningar, internet, men framförallt höra om det från kompisar. Eller tänker jag fel?

När jag var liten fick jag aldrig veta något. Mina föräldrar skyddade mig mot allt ont. God tanke av dem, de ville bara väl, men när jag kom ut i stora världen var jag ju ibland så naiv och blåögd att det saknades motstycke ...

Mina, eh våra barn har alltid fått se nyheterna om de velat, hur hemska och sorgliga de än varit och vi har försökt svara på deras frågor och förklara efter bästa förmåga. Allt går ju inte att förklara, och det är ju också en förklaring! Jag tror att barnen behöver förstå att inte ens mamma och pappa kan veta allt. Och att det tyvärr händer hemska saker i världen.

Helst av allt önskar jag att världen blev snäll.
.

2 kommentarer:

  1. Det tror jag också. Världen är konstig för barn, kan vara hemsk och ond. Därför är det väl viktigt att vi berättar vad som kan hända och att vi kanske inte alltid vet varför.

    Jag tror du har rätt..

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att du har helt rätt.

    SvaraRadera