tisdag 1 september 2009

Svininfluensan


Det pratas en hel del på radion. Det skrivs en hel del i tidningar. Och jag vill bara slå händerna för öronen tills influensan gått över. 

Jag vill inte vaccinera mig! Jag tror att det bästa är att ev få influensan och sen ha ett kanske livslångt skydd, än att spruta in något i kroppen som inte ska vara där, som dessutom bara skyddar mig i knappt ett år! 

Men sen finns det ju en annan aspekt också. Den medmänskliga. Att inte vara potentiell smittspridare genom att vaccinera mig. Jag tänker på min farfar, som blir 94 i december. Han har kanske inte världens bästa immunförsvar. Och jag vill ju träffa honom utan att vara rädd att smitta honom med något. För jag antar att jag kan bära på smitta även om jag inte är sjuk?

Det är svårt det här! Men jag antar att jag kommer falla för grupptrycket, om den allmänna uppmaningen blir att alla bör vaccinera sig. Då kommer jag göra det, inte för att jag är rädd att bli sjuk själv, utan för att minimera smittspridning.


5 kommentarer:

  1. Japp, du kan smitta honom utan att vara sjuk själv. Och du kan smitta dina barn, och barnen har inte hunnit att utveckla så starkt immunförsvar mot kanske just influensa för att de inte har haft det förut.
    Om du har haft någon influensa förut så har du ett visst skydd mot svininfluensan, kanske blir sjuk men inte SÅ sjuk....små barn har ju oftast inte haft någon influensa, så de har inga antikroppar mot det...
    Gamlingar kan ju ha haft influensa förut men de har ett nedsatt immunförsvar ändå när de har blivit gamla.
    Jag tänker vaccinera mig, har inga betänkligheter mot det, har vaccinerat mig mot flunsa tidigare när min arbetsgivare erbjöd sig att betala för det.
    Människorna stoppar ju i sig så mycket annat skit som inte ska vara där i kroppen, som alkohol, kemikalier av olika slag och annat skit så varför inte en vaccination?

    SvaraRadera
  2. Nej, jag vill inte heller vaccinera mig, ingen annan jag arbetar med på kliniken heller. Vi träffar mängder med folk och flera av dem har blivit sjuka av allt de stoppat i sig. Blir vi smittade så tänker vi sätta kliniken i karantän. Som du säger: bättre att skaffa naturligt immunförsvar och att din farfar vaccinerar sig.

    SvaraRadera
  3. Och efter att ha läst de två ovanstående motsatta ståndpunkterna så vet jag inte hur jag ska göra...
    Visste jag inte innan heller. Har liksom inte börjat tänka på det. Eller rättare sagt, jag har tänkt att "det är nog inte så farligt ändå". Men läste tidningen i morse om första svenska dödsfallet...så man (jag) kanske behöver börja ta ställning. Men jag vet inte. Bara att detta blev en extremt intetsägande kommentar.

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte heller hur jag ska göra.
    Jag är så less på alla influensor som alla pratar om.

    Så fort en del personer blir snuviga är det en influensa, som att dom inte kan må dåligt av en vanlig förkylning..nej, influensa har dom haft.

    Och jag har fått den uppfattningen att influensa är betydligt värre än en förkylning. Iofs så vill jag inte ha en, å andra sidan är jag inte så övertygad om att alla får den heller..

    Inte så himla informativ och trevlig kommentar det här heller.. (Nilla menar jag..)
    ;)

    SvaraRadera
  5. Jag tänkter ta sprutan tills men hela familjen.
    Det har dock tagit en del funderingar innan jag tog beslutet...
    Med tanke på att barn är ganska utsätta vad gäller denna influensa så för att få ett så bra skydd så möjligt så måste så många som möjligt ta sprutan, det är väl därför den kommer att vara gratis(eller nästan iaf) i Sverige.
    Är annars neg. när det gäller sprutor, men denna infl som slår mot barn under 16 år vill jag inte ha!!!

    SvaraRadera